Ostrołęka, ul. Piękna 12 | kontakt@pm5.ostroleka.edu.pl | 29 766-47-69

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS 12.05.2025- 16.05.2025

PONIEDZIAŁEK  12.05.2025

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, sałatą, szynką swojską, pomidorem, ogórkiem, kawa inka na mleku. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa ryżowa, makaron z białym serem oraz musem jabłkowym z cynamonem, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: kisiel owocowy- wyrób własny, pieczywo chrupiące z masłem i warzywami. Alergeny: 1,7

WTOREK  13.05.2025

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, sałatą, kiełbasą podsuszaną, ogórkiem i pomidorem, herbatka z kopru włoskiego. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa ogórkowa, filet z indyka w sosie słodko- kwaśnym, ziemniaki z koperkiem, kompot z czerwonej porzeczki. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: serek homogenizowany, pieczywo mieszane z masłem i miodem, brzoskwinie. Alergeny: 1,7

ŚRODA  14.05.2025

  • Śniadanie: dzieci same przygotowują kanapki: pieczywo mieszane z serem żółtym, rzodkiewką, pomidorem, herbatka truskawkowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa pomidorowa z makaronem świderki, kotlet mielony, ryż z przyprawą curry, sałata lodowa z jogurtem naturalnym, kompot wiśniowy. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: pieczywo mieszane z kremem orzechowo- czekoladowym- wyrób własny, mleko. Alergeny: 1,5,7,8

 CZWARTEK  15.05.2025

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, pieczeń rzymska, papryka, rzodkiewka, herbatka rumiankowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa brokułowa, Spaghetti po bolońsku z makaronem, koreczki z ogórka świeżego, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7
  • Podwieczorek: zacierki na mleku, słomka ptysiowa, winogrona. Alergeny: 1,7

 PIĄTEK  16.05.2025

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z pastą z makreli, cebulki z pomidorkami suszonymi, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbatka malinowa. Alergeny: 1,4,7
  • Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, kotlet jajeczny, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z pora, jabłka, marchewki z jogurtem naturalnym i majonezem, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: budyń waniliowy- wyrób własny, sezamki, bakalie. Alergeny: 1,5,7,8
Woda mineralna wydawana jest dodatkowo wg potrzeb dzieci

Z przyczyn zupełnie niezależnych od Przedszkola, mogą wystąpić drobne zmiany w jadłospisie.

INFORMACJE O ALERGENACH

ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR1169/2011 W SPRAWIE PRZEKAZANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ALEGRENÓW, MUSZĄ BYĆ ŁATWO DOSTEPNE TAK, ABY RODZIC MIAŁ ŚWIADOMOMOŚĆ, ŻE W ODNIESIENIU DO DANEJ ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJĄ KWESTIE ZWIĄZANE Z NIETOLERACJĄ POKARMOWĄ W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PRZY JADŁOSPISIE BĘDZIE MOŻNA ZNALEŚĆ SPIS ALERGENÓW, A PRZY KAŻDYM DANIU NUMER ALEGRENÓW JAKIE ZAWIERA TO DANIE.

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  5. ORZESZKI ZIEMNE, ARCHIDOWE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  8. ORZECHY, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, ORZECHY PEKAN, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY PISTACJOWE, ORZECHY MAKADAMIA ORAZ (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY
  13. ŁUBIN PRODUKTY POCHODNE
  14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE