ul. Piękna 12 | kontakt@pm5.ostroleka.edu.pl | 29 766-47-69

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS 29.04.2024- 03.05.2024

PONIEDZIAŁEK  29.04.2024 

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, humusem klasycznym z Tahiti, ciecierzycą i rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa Inka. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa krupnik z kaszą gryczaną biała, makaron z serem i musem truskawkowym, ananasy w syropie, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: pizza z sosem pomidorowym, szynką z piersi kurczaka, serem i ketchupem, morele, herbatka owocowa. Alergeny: 1,7

WTOREK   30.04.2024

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, polędwicą drobiową z warzywami, jajkiem w plasterkach i ogórkiem kiszonym, pokrzywa z pomarańczą. Alergeny: 1,3,4,7
  • Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, kotlet mielony, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z pora, marchewki, kukurydzy, jabłka z jogurtem naturalnym i majonezem, kompot śliwkowy. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: Skyr do picia jogurt wysokobiałkowy malinowo- truskawkowy, pieczywo mieszane z paprykarzem warzywnym i rzodkiewką. Alergeny: 1,7

ŚRODA  01.05.2024

  • Śniadanie: dzieci same przygotowują śniadanie: …………………………………………………
  • Obiad: …………………………………………………………………………………………………………..
  • Podwieczorek: ……………………………………………………………………………………………….

 CZWARTEK  02.05.2024

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem i miodem, jabłka, mleko. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa zacierkowa, jajko sadzone, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego, marchewki, cebulki, herbatka owocowa. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: sok owocowo warzywny Kubuś, pieczywo mieszane z masłem, szynką i papryką. Alergeny: 1,7

PIĄTEK  03.05.2024

  • Śniadanie: …………………………………………………………………………………………………….
  • Obiad: …………………………………………………………………………………………………………..
  • Podwieczorek: ……………………………………………………………………………………………….
Woda mineralna wydawana jest dodatkowo wg potrzeb dzieci

Z przyczyn zupełnie niezależnych od Przedszkola, mogą wystąpić drobne zmiany w jadłospisie.

INFORMACJE O ALERGENACH

ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR1169/2011 W SPRAWIE PRZEKAZANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ALEGRENÓW, MUSZĄ BYĆ ŁATWO DOSTEPNE TAK, ABY RODZIC MIAŁ ŚWIADOMOMOŚĆ, ŻE W ODNIESIENIU DO DANEJ ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJĄ KWESTIE ZWIĄZANE Z NIETOLERACJĄ POKARMOWĄ W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PRZY JADŁOSPISIE BĘDZIE MOŻNA ZNALEŚĆ SPIS ALERGENÓW, A PRZY KAŻDYM DANIU NUMER ALEGRENÓW JAKIE ZAWIERA TO DANIE.

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  5. ORZESZKI ZIEMNE, ARCHIDOWE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  8. ORZECHY, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, ORZECHY PEKAN, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY PISTACJOWE, ORZECHY MAKADAMIA ORAZ (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY
  13. ŁUBIN PRODUKTY POCHODNE
  14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE