JADŁOSPIS 12.05.2025- 16.05.2025
PONIEDZIAŁEK 12.05.2025
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, sałatą, szynką swojską, pomidorem, ogórkiem, kawa inka na mleku. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa ryżowa, makaron z białym serem oraz musem jabłkowym z cynamonem, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7,9
- Podwieczorek: kisiel owocowy- wyrób własny, pieczywo chrupiące z masłem i warzywami. Alergeny: 1,7
WTOREK 13.05.2025
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, sałatą, kiełbasą podsuszaną, ogórkiem i pomidorem, herbatka z kopru włoskiego. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa ogórkowa, filet z indyka w sosie słodko- kwaśnym, ziemniaki z koperkiem, kompot z czerwonej porzeczki. Alergeny: 1,7,9
- Podwieczorek: serek homogenizowany, pieczywo mieszane z masłem i miodem, brzoskwinie. Alergeny: 1,7
ŚRODA 14.05.2025
- Śniadanie: dzieci same przygotowują kanapki: pieczywo mieszane z serem żółtym, rzodkiewką, pomidorem, herbatka truskawkowa. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa pomidorowa z makaronem świderki, kotlet mielony, ryż z przyprawą curry, sałata lodowa z jogurtem naturalnym, kompot wiśniowy. Alergeny: 1,3,7,9
- Podwieczorek: pieczywo mieszane z kremem orzechowo- czekoladowym- wyrób własny, mleko. Alergeny: 1,5,7,8
CZWARTEK 15.05.2025
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, pieczeń rzymska, papryka, rzodkiewka, herbatka rumiankowa. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa brokułowa, Spaghetti po bolońsku z makaronem, koreczki z ogórka świeżego, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7
- Podwieczorek: zacierki na mleku, słomka ptysiowa, winogrona. Alergeny: 1,7
PIĄTEK 16.05.2025
- Śniadanie: pieczywo mieszane z pastą z makreli, cebulki z pomidorkami suszonymi, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbatka malinowa. Alergeny: 1,4,7
- Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, kotlet jajeczny, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z pora, jabłka, marchewki z jogurtem naturalnym i majonezem, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,7,9
- Podwieczorek: budyń waniliowy- wyrób własny, sezamki, bakalie. Alergeny: 1,5,7,8
Woda mineralna wydawana jest dodatkowo wg potrzeb dzieci
Z przyczyn zupełnie niezależnych od Przedszkola, mogą wystąpić drobne zmiany w jadłospisie.
INFORMACJE O ALERGENACH
ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR1169/2011 W SPRAWIE PRZEKAZANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ALEGRENÓW, MUSZĄ BYĆ ŁATWO DOSTEPNE TAK, ABY RODZIC MIAŁ ŚWIADOMOMOŚĆ, ŻE W ODNIESIENIU DO DANEJ ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJĄ KWESTIE ZWIĄZANE Z NIETOLERACJĄ POKARMOWĄ W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PRZY JADŁOSPISIE BĘDZIE MOŻNA ZNALEŚĆ SPIS ALERGENÓW, A PRZY KAŻDYM DANIU NUMER ALEGRENÓW JAKIE ZAWIERA TO DANIE.
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE
- ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- JAJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- RYBY I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- ORZESZKI ZIEMNE, ARCHIDOWE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- SOJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- ORZECHY, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, ORZECHY PEKAN, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY PISTACJOWE, ORZECHY MAKADAMIA ORAZ (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- SELER I PRODUKTY POCHODNE
- GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY
- ŁUBIN PRODUKTY POCHODNE
- MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE