Ostrołęka, ul. Piękna 12 | kontakt@pm5.ostroleka.edu.pl | 29 766-47-69

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS 18.11.2024- 22.11.2024

PONIEDZIAŁEK  18.11.2024

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, paprykarzem warzywnym z kaszą jaglaną, ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką, herbatka truskawkowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, placki drożdżowe z cukrem pudrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: zapiekanki z szynką, serem żółtym, ketchupem, kawa inka na mleku, melon. Alergeny: 1,7

WTOREK  19.11.2024 

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, polędwicą drobiową z majerankiem, ogórkiem świeżym i pomidorem, kakao na mleku. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa koperkowa, Naggetsy drobiowe, ryż brązowy, sałata lodowa z jogurtem naturalnym, kompot wiśniowy. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: serek homogenizowany waniliowy, chałka z kruszonką, brzoskwinie w syropie. Alergeny: 1,7

ŚRODA  20.11.2024

  • Śniadanie: dzieci same przygotowują kanapki: pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem, herbatka owocowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa buraczkowa, pulpety w sosie warzywnym, ziemniaki z koperkiem, roszponka z sokiem z cytryny, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: kasza manna na mleku, chrupki kukurydziane, jabłka. Alergeny: 1,7

 CZWARTEK  21.11.2024

  • Śniadanie: grahamka z masłem, szynką swojską, pomidorem, czerwoną papryką, herbatka malinowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa brokułowa, filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym, kasza gryczana biała, surówka z białej rzepy z jabłkiem, szczypiorkiem, majonezem i śmietaną, kompot z czarnej porzeczki. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: pieczywo mieszane z masłem, humusem z suszonymi pomidorkami i rzodkiewką, kawa inka na mleku, pomarańcze. Alergeny: 1,7

PIĄTEK  22.11.2024

  • Śniadanie: bułka pszenna z masłem i miodem, mleko. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa ogórkowa, kotlet z ryby, kasza bulgur, surówka z pora, jabłka, marchewki z majonezem i jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,4,7,9
  • Podwieczorek: kisiel z owocami- wyrób własny, chrupki kukurydziane. Alergeny: 1,7
Woda mineralna wydawana jest dodatkowo wg potrzeb dzieci

Z przyczyn zupełnie niezależnych od Przedszkola, mogą wystąpić drobne zmiany w jadłospisie.

INFORMACJE O ALERGENACH

ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR1169/2011 W SPRAWIE PRZEKAZANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ALEGRENÓW, MUSZĄ BYĆ ŁATWO DOSTEPNE TAK, ABY RODZIC MIAŁ ŚWIADOMOMOŚĆ, ŻE W ODNIESIENIU DO DANEJ ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJĄ KWESTIE ZWIĄZANE Z NIETOLERACJĄ POKARMOWĄ W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PRZY JADŁOSPISIE BĘDZIE MOŻNA ZNALEŚĆ SPIS ALERGENÓW, A PRZY KAŻDYM DANIU NUMER ALEGRENÓW JAKIE ZAWIERA TO DANIE.

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  5. ORZESZKI ZIEMNE, ARCHIDOWE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  8. ORZECHY, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, ORZECHY PEKAN, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY PISTACJOWE, ORZECHY MAKADAMIA ORAZ (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY
  13. ŁUBIN PRODUKTY POCHODNE
  14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE