JADŁOSPIS 20.10.2025- 24.10.2025
PONIEDZIAŁEK 20.10.2025
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, sałatką rybną z warzywami i łososiem, papryka i ogórek kiszony, herbatka malina z żurawiną. Alergeny: 1,4,7
- Obiad: zupa pęczakowa, pierogi leniwe z masłem i bułką tartą, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. Alergeny: 1,3,7,9
- Podwieczorek: płatki kukurydziane na mleku, biszkopty, owoce. Alergeny: 1,7
WTOREK 21.10.2025
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, szynką wiejską, sałatą, rzodkiewką i pomidorem, herbata zwykła z cytrusami. Alergeny: 1,7
- Obiad: rosół z makaronem Minionki, Risotto z kurczakiem i warzywami, koreczki z kalarepy, kompot owocowy. Alergeny: 1,7,9
- Podwieczorek: Skyr śmietankowo- waniliowy, wafle zbożowe cienkie, owoce. Alergeny: 1,7
ŚRODA 22.10.2025
- Śniadanie: dzieci same przygotowują kanapki: pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, rzodkiewką i pomidorem, herbatka z kopru włoskiego. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa kukurydziana, gulasz z szynki, kasza bul gur, ogórki konserwowe kostka, kompot jagodowy. alergeny: 1,7,9
- Podwieczorek: ciasto drożdżowe z kruszonką, kakao, owoce. Alergeny: 1,7
CZWARTEK 23.10.2025
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, pasztetem z gęsi, pomidorem i ogórkiem, herbatka z melisy z owocem. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa meksykańska, kotlet schabowy, ziemniaki ze szczypiorkiem, surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchewki, jabłka z jogurtem i majonezem, kompot z czerwonej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9
- Podwieczorek: budyń waniliowy- wyrób własny, chrupki owocowe, owoce. Alergeny: 1,7
PIĄTEK 24.10.2025
- Śniadanie: pieczywo mieszane ze smalczykiem wegańskim z rzodkiewką i papryką, herbatka miętowa. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa grochowa, kotlet rybny, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z selera, jabłka, marchewki z jogurtem i majonezem, kompot owocowy. Alergeny: 1,3,4,7,9
- Podwieczorek: chleb chrupki z masłem i dżemem truskawkowym, kawa inka, owoce. Alergeny: 1,7
Woda mineralna wydawana jest dodatkowo wg potrzeb dzieci
Z przyczyn zupełnie niezależnych od Przedszkola, mogą wystąpić drobne zmiany w jadłospisie.
INFORMACJE O ALERGENACH
ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR1169/2011 W SPRAWIE PRZEKAZANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ALEGRENÓW, MUSZĄ BYĆ ŁATWO DOSTEPNE TAK, ABY RODZIC MIAŁ ŚWIADOMOMOŚĆ, ŻE W ODNIESIENIU DO DANEJ ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJĄ KWESTIE ZWIĄZANE Z NIETOLERACJĄ POKARMOWĄ W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PRZY JADŁOSPISIE BĘDZIE MOŻNA ZNALEŚĆ SPIS ALERGENÓW, A PRZY KAŻDYM DANIU NUMER ALEGRENÓW JAKIE ZAWIERA TO DANIE.
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE
- ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- JAJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- RYBY I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- ORZESZKI ZIEMNE, ARCHIDOWE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- SOJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- ORZECHY, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, ORZECHY PEKAN, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY PISTACJOWE, ORZECHY MAKADAMIA ORAZ (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- SELER I PRODUKTY POCHODNE
- GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY
- ŁUBIN PRODUKTY POCHODNE
- MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE



