Ostrołęka, ul. Piękna 12 | kontakt@pm5.ostroleka.edu.pl | 29 766-47-69

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS 20.10.2025- 24.10.2025 

PONIEDZIAŁEK  20.10.2025

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, sałatką rybną z warzywami i łososiem, papryka i ogórek kiszony, herbatka malina z żurawiną. Alergeny: 1,4,7
  • Obiad: zupa pęczakowa, pierogi leniwe z masłem i bułką tartą, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: płatki kukurydziane na mleku, biszkopty, owoce. Alergeny: 1,7

WTOREK  21.10.2025

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, szynką wiejską, sałatą, rzodkiewką i pomidorem, herbata zwykła z cytrusami. Alergeny: 1,7
  • Obiad: rosół z makaronem Minionki, Risotto z kurczakiem i warzywami, koreczki z kalarepy, kompot owocowy. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: Skyr śmietankowo- waniliowy, wafle zbożowe cienkie, owoce. Alergeny: 1,7

ŚRODA 22.10.2025

  • Śniadanie: dzieci same przygotowują kanapki: pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, rzodkiewką i pomidorem, herbatka z kopru włoskiego. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa kukurydziana, gulasz z szynki, kasza bul gur, ogórki konserwowe kostka, kompot jagodowy. alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: ciasto drożdżowe z kruszonką, kakao, owoce. Alergeny: 1,7

 CZWARTEK 23.10.2025

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, pasztetem z gęsi, pomidorem i ogórkiem, herbatka z melisy z owocem. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa meksykańska, kotlet schabowy, ziemniaki ze szczypiorkiem, surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchewki, jabłka z jogurtem i majonezem, kompot z czerwonej porzeczki. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: budyń waniliowy- wyrób własny, chrupki owocowe, owoce. Alergeny: 1,7

PIĄTEK  24.10.2025

  • Śniadanie: pieczywo mieszane ze smalczykiem wegańskim z rzodkiewką i papryką, herbatka miętowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa grochowa, kotlet rybny, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z selera, jabłka, marchewki z jogurtem i majonezem, kompot owocowy. Alergeny: 1,3,4,7,9
  • Podwieczorek: chleb chrupki z masłem i dżemem truskawkowym, kawa inka, owoce. Alergeny: 1,7
Woda mineralna wydawana jest dodatkowo wg potrzeb dzieci

Z przyczyn zupełnie niezależnych od Przedszkola, mogą wystąpić drobne zmiany w jadłospisie.

INFORMACJE O ALERGENACH

ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR1169/2011 W SPRAWIE PRZEKAZANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ALEGRENÓW, MUSZĄ BYĆ ŁATWO DOSTEPNE TAK, ABY RODZIC MIAŁ ŚWIADOMOMOŚĆ, ŻE W ODNIESIENIU DO DANEJ ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJĄ KWESTIE ZWIĄZANE Z NIETOLERACJĄ POKARMOWĄ W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PRZY JADŁOSPISIE BĘDZIE MOŻNA ZNALEŚĆ SPIS ALERGENÓW, A PRZY KAŻDYM DANIU NUMER ALEGRENÓW JAKIE ZAWIERA TO DANIE.

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  5. ORZESZKI ZIEMNE, ARCHIDOWE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  8. ORZECHY, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, ORZECHY PEKAN, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY PISTACJOWE, ORZECHY MAKADAMIA ORAZ (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY
  13. ŁUBIN PRODUKTY POCHODNE
  14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE