Ostrołęka, ul. Piękna 12 | kontakt@pm5.ostroleka.edu.pl | 29 766-47-69

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS 02.09.2024- 06.09.2024

PONIEDZIAŁEK  

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą podsuszaną, pomidorem, rzodkiewką, herbatka truskawkowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa selerowa, placki nadziewane jabłkami, posypane cukrem pudrem, koreczki z marchewki, kompot truskawkowy. Alergeny: 1,3,7,9
  • Podwieczorek: pieczywo mieszane z masłem orzechowo- czekoladowym- wyrób własny, mleko. Alergeny: 1,5,7,8

WTOREK  

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, jajkiem na twardo, papryka żółta i czerwona, herbatka owoce sadu. Alergeny: 1,3,7
  • Obiad: rosół z makaronem, Risotto z kurczaka z warzywami, koreczki z ogórka świeżego, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: serek homogenizowany waniliowy, 1/2 rogalika kruchego, gruszki. Alergeny: 1,7

ŚRODA  

  • Śniadanie: dzieci same przygotowują kanapki: pieczywo mieszane z masłem, polędwicą drobiową, ogórkiem świeżym i roszponką, herbatka malinowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa krupnik, gulasz z szynki z warzywami w sosie własnym, kasza jęczmienna, kompot wiśniowy. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: płatki kukurydziane na mleku, słomka ptysiowa, nektarynki. Alergeny: 1,7

 CZWARTEK  

  • Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, papryką żółtą i pomidorem, herbatka truskawkowa. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, kotlet pożarski, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego, marchewki, cebulki, kompot z czerwonej porzeczki. Alergeny: 1,7,9
  • Podwieczorek: chałka z kruszonką, kakao, śliwki. Alergeny: 1,7

PIĄTEK  

  • Śniadanie: bułka wrocławska z serkiem śmietankowym Alemette, pomidorem i ogórkiem kiszonym, kawa inka. Alergeny: 1,7
  • Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, ryba smażona w panierce, ziemniaki, jarzynka z buraczków, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,4,7,9
  • Podwieczorek: kisiel z truskawkami- wyrób własny, ciastka domowe. Alergeny: 1
Woda mineralna wydawana jest dodatkowo wg potrzeb dzieci

Z przyczyn zupełnie niezależnych od Przedszkola, mogą wystąpić drobne zmiany w jadłospisie.

INFORMACJE O ALERGENACH

ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR1169/2011 W SPRAWIE PRZEKAZANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ALEGRENÓW, MUSZĄ BYĆ ŁATWO DOSTEPNE TAK, ABY RODZIC MIAŁ ŚWIADOMOMOŚĆ, ŻE W ODNIESIENIU DO DANEJ ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJĄ KWESTIE ZWIĄZANE Z NIETOLERACJĄ POKARMOWĄ W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PRZY JADŁOSPISIE BĘDZIE MOŻNA ZNALEŚĆ SPIS ALERGENÓW, A PRZY KAŻDYM DANIU NUMER ALEGRENÓW JAKIE ZAWIERA TO DANIE.

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

  1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  5. ORZESZKI ZIEMNE, ARCHIDOWE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  8. ORZECHY, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, ORZECHY PEKAN, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY PISTACJOWE, ORZECHY MAKADAMIA ORAZ (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
  9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
  10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
  11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY
  13. ŁUBIN PRODUKTY POCHODNE
  14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE