JADŁOSPIS 02.09.2024- 06.09.2024
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą podsuszaną, pomidorem, rzodkiewką, herbatka truskawkowa. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa selerowa, placki nadziewane jabłkami, posypane cukrem pudrem, koreczki z marchewki, kompot truskawkowy. Alergeny: 1,3,7,9
- Podwieczorek: pieczywo mieszane z masłem orzechowo- czekoladowym- wyrób własny, mleko. Alergeny: 1,5,7,8
WTOREK
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, jajkiem na twardo, papryka żółta i czerwona, herbatka owoce sadu. Alergeny: 1,3,7
- Obiad: rosół z makaronem, Risotto z kurczaka z warzywami, koreczki z ogórka świeżego, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7,9
- Podwieczorek: serek homogenizowany waniliowy, 1/2 rogalika kruchego, gruszki. Alergeny: 1,7
ŚRODA
- Śniadanie: dzieci same przygotowują kanapki: pieczywo mieszane z masłem, polędwicą drobiową, ogórkiem świeżym i roszponką, herbatka malinowa. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa krupnik, gulasz z szynki z warzywami w sosie własnym, kasza jęczmienna, kompot wiśniowy. Alergeny: 1,7,9
- Podwieczorek: płatki kukurydziane na mleku, słomka ptysiowa, nektarynki. Alergeny: 1,7
CZWARTEK
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, papryką żółtą i pomidorem, herbatka truskawkowa. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, kotlet pożarski, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego, marchewki, cebulki, kompot z czerwonej porzeczki. Alergeny: 1,7,9
- Podwieczorek: chałka z kruszonką, kakao, śliwki. Alergeny: 1,7
PIĄTEK
- Śniadanie: bułka wrocławska z serkiem śmietankowym Alemette, pomidorem i ogórkiem kiszonym, kawa inka. Alergeny: 1,7
- Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, ryba smażona w panierce, ziemniaki, jarzynka z buraczków, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,4,7,9
- Podwieczorek: kisiel z truskawkami- wyrób własny, ciastka domowe. Alergeny: 1
Woda mineralna wydawana jest dodatkowo wg potrzeb dzieci
Z przyczyn zupełnie niezależnych od Przedszkola, mogą wystąpić drobne zmiany w jadłospisie.
INFORMACJE O ALERGENACH
ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY NR1169/2011 W SPRAWIE PRZEKAZANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM ALEGRENÓW, MUSZĄ BYĆ ŁATWO DOSTEPNE TAK, ABY RODZIC MIAŁ ŚWIADOMOMOŚĆ, ŻE W ODNIESIENIU DO DANEJ ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJĄ KWESTIE ZWIĄZANE Z NIETOLERACJĄ POKARMOWĄ W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM PRZY JADŁOSPISIE BĘDZIE MOŻNA ZNALEŚĆ SPIS ALERGENÓW, A PRZY KAŻDYM DANIU NUMER ALEGRENÓW JAKIE ZAWIERA TO DANIE.
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE
- ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- JAJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- RYBY I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- ORZESZKI ZIEMNE, ARCHIDOWE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- SOJA I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- ORZECHY, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, ORZECHY PEKAN, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY PISTACJOWE, ORZECHY MAKADAMIA ORAZ (PRODUKTY PRZYGOTOWANE NA ICH BAZIE)
- SELER I PRODUKTY POCHODNE
- GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY
- ŁUBIN PRODUKTY POCHODNE
- MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE