Dnia 4 października 2024 r. dzieci z grupy „Biedronki” uczestniczyły w zajęciu kulinarnym pod hasłem „Kiszenie kapusty”- „Mali mistrzowie kuchni” . W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się, iż kiszona kapusta i sok z niej zawierają dużo witamin i minerałów, które są niezbędne, by nasz organizm dobrze funkcjonował. Miały okazję poznać kapustę niemal wszystkimi zmysłami: wzrokiem, smakiem, węchem i dotykiem. Oglądając film edukacyjny „Kiszenie kapusty na Kurpiach” dowiedziały się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę i poznały bardzo przydatne narzędzie – szatkownicę. Poznały strój kurpiowski oraz zabawę ludową „Babko, bako, gdzie stoicie?”.
Podczas wspólnej zabawy i pracy dzieci miały okazję próbować szatkowanej kapusty, pomagały w przygotowaniu marchewki, słoja, sprawdzały czy sól jest dostatecznie słona. Nie zapomniały też o zasadach higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania kolejnych czynności. Pani Madzia, Danusia i Mariola czuwały nad ostrożnością szczególnie podczas tarcia warzyw.
Biedronki pracowały bardzo chętnie. Poszatkowaną kapustę i startą marchew wrzucały do przygotowanego w tym celu wielkiego słoika, każdą warstwę posypując solą. Dzieciaki przykładały się zwłaszcza do dokładnego ugniatania warzyw w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Wreszcie słój był pełen i został umieszczony w kąciku przyrody. Dzieci będą obserwowały przez kilka dni proces zakwaszania kapusty, sprawdzając czy już jest dobra, a następnie zrobią pyszne surówki.
zabawy przy muzyce, zapoznanie ze słowami, melodią i kolejnością wykonywania czynności przy kiszeniu kapusty,- ćwiczenia rytmiczno- ruchowe, odtwarzanie podanego rytmu-poznanie tradycji kiszenia kapusty na Kurpiach, budzenie przywiązania do naszego regionu.