Dnia 24 lutego w grupie „Jeżyki” wszyscy świętowali „Tłusty czwartek”. Tego dnia, oprócz obowiązkowej degustacji pączków, odbyły się bardzo „słodkie” zajęcia w ramach innowacji pedagogicznej „Uczę się nazywać świat”. Podczas nich przedszkolaki doskonaliły nie tylko swoje umiejętności polonistyczne, ale również kulinarne. Wprowadzeniem do zajęć było obejrzenie filmu pt: „Pączki babci Danusi”, dzięki któremu poznano tajniki przygotowywania ciasta drożdżowego na pączki, sposobu ich wykonania i pieczenia. Następnie przedszkolaki poznały przepis kulinarny do przygotowania gofrów, według którego przygotowały składniki. Dokładniej poznawały ich właściwości za pomocą zmysłów- smaku, wzroku i węchu. Dodatkowym ćwiczeniem było dopasowanie napisów globalnych (w formie przymiotników i rzeczowników) do danych produktów. Następnie przystąpiono do przygotowania ciasta, w czym uczestniczyły wszystkie przedszkolaki. Najmilszym momentem była słodka degustacja. Gofry smakowały wyśmienicie.